Η υγιεινή διατροφή είναι ένα σημαντικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής ανά πάσα στιγμή, αλλά είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε εγκυμοσύνη.
Η υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα βοηθήσει το μωρό σας να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει.
Δεν χρειάζεται να κάνετε ειδική δίαιτα, αλλά είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία διαφορετικών τροφών κάθε μέρα για να έχετε τη σωστή ισορροπία των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας. Είναι καλύτερο να λαμβάνετε βιταμίνες και μέταλλα από τα τρόφιμα που τρώτε, αλλά όταν είστε έγκυος πρέπει να λαμβάνετε και συμπλήρωμα φολικού οξέος, για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε όλα όσα χρειάζεστε.
Δεν χρειάζεται να "φάτε για 2"
Πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι είστε πιο πεινασμένες από το συνηθισμένο, αλλά δεν χρειάζεται να «φάτε για 2» – ακόμα κι αν περιμένετε δίδυμα ή τρίδυμα. Προσπαθήστε να τρώτε ένα υγιεινό πρωινό κάθε μέρα, γιατί αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το σνακ με τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη. Το να τρώτε υγιεινά συχνά σημαίνει να αλλάζετε τις ποσότητες των διαφορετικών τροφών που τρώτε, έτσι ώστε η διατροφή σας να είναι ποικίλη, αντί να κόβετε όλα τα αγαπημένα σας τρόφιμα.
Φρούτα και λαχανικά στην εγκυμοσύνη
Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά γιατί παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και φυτικές ίνες, που βοηθούν την πέψη και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες από μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα – αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, αποξηραμένα ή χυμό. Να πλένετε πάντα προσεκτικά τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.
Αμυλούχα τρόφιμα (υδατάνθρακες) στην εγκυμοσύνη
Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας, ορισμένων βιταμινών και φυτικών ινών και σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι χωρίς να περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες. Περιλαμβάνουν ψωμί, πατάτες, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, καλαμπόκι,, βρώμη και καλαμποκάλευρο. Αντί για επεξεργασμένα αμυλούχα (λευκά) τρόφιμα, επιλέξτε επιλογές ολικής αλέσεως ή με περισσότερες φυτικές ίνες, όπως ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι ή απλώς αφήστε τη φλούδα στις πατάτες.
Πρωτεΐνη στην εγκυμοσύνη
Οι πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν:
- φασόλι
- όσπρι
- ψάρ
- αυγ
- κρέας (αλλά αποφύγετε το συκώτι
- πουλερικά
Επιλέξτε άπαχο κρέας, αφαιρέστε το δέρμα από τα πουλερικά και προσπαθήστε να μην προσθέσετε επιπλέον λίπος ή λάδι όταν μαγειρεύετε το κρέας.
Βεβαιωθείτε ότι τα πουλερικά, τα μπιφτέκια, τα λουκάνικα και τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος, όπως το αρνί, το μοσχάρι και το χοιρινό κρέας, έχουν ψηθεί πολύ καλά . Ελέγξτε ότι δεν υπάρχει ροζ κρέας και ότι οι χυμοί δεν έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα. Προσπαθήστε να τρώτε 2 μερίδες ψάρι κάθε εβδομάδα, 1 από τις οποίες πρέπει να είναι λιπαρό ψάρι όπως σολομός, σαρδέλες ή σκουμπρί.
Υγιεινά σνακ στην εγκυμοσύνη
Εάν πεινάτε μεταξύ των γευμάτων, προσπαθήστε να μην τρώτε σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή/και ζάχαρη, όπως γλυκά, μπισκότα, πατατάκια ή σοκολάτα. Αντίθετα, επιλέξτε κάτι πιο υγιεινό, όπως:
- μικρά σάντουιτς ή ψωμί πίτα με τριμμένο τυρί, άπαχο ζαμπόν, πουρέ τόνου, σολομό ή σαρδέλες, με σαλάτα
- λαχανικά σαλάτας, όπως καρότο, σέλινο ή αγγούρι
- γιαούρτι φρούτων με χαμηλά λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, απλό γιαούρτι ή φρέσκο φρούτο με φρούτα
- χούμους με πίτα ολικής αλέσεως ή μπαστουνάκια λαχανικών
- έτοιμα προς κατανάλωση βερίκοκα, σύκα ή δαμάσκηνα
- σούπες λαχανικών και φασολιών
- ένα μικρό μπολ με δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη, ή χυλό, με γάλα
- γαλακτώδη ποτά
- φρέσκα φρούτα
- φασόλια φούρνου σε φρυγανιά ή μια μικρή ψητή πατάτα